INSPIRACJE / Bez kategorii / 12 lutego 2019

Farinata ze szparagami

Farinata to włoski placek, który świetnie sprawdza się jako wegański zamiennik omletów lub bezglutenowy odpowiednik pizzy. Możemy upiec je z dodatkami lub po upieczeniu dodać świeże warzywa czy pesto. To doskonała alternatywa dla osób, które chcą ograniczyć obecość pszenicy lub nabiału w diecie.

Składniki:

500 g zielonych szparagów

2 szklanki mąki z ciecierzycy

2 szklanki wody filtrowanej

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól, pieprz

1 biała cebula

kiść pomidorków koktajlowych

opcjonalnie: 2 łyżki płatków drożdżowych

Przygotowanie:

Mąkę z ciecierzycy miksujemy na gładką masę z wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godzinę. Po tym czasie zbieramy z wierzchu pianę, dodajemy zioła, sól, pieprz i olej rzepakowy. Dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Do środka wkładamy dostosowaną do pieczenia patelnię lub formę do tarty i czekamy, aż się nagrzeje (ok. 20 minut). W międzyczasie odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów, a cebulę obieramy i kromy w pióra. Myjemy szparagi i pomidory. Do formy wylewamy 1-2 chochle (w zależności od wielkości) masy na farinatę. Na wierzchu układamy kilka szparagów, pomidorów i kilka piórek cebuli. Jeżeli pomidory są zbyt duże lub szparagi zbyt grube, możemy je pokroić na mniejsze części. Posypujemy płatkami drożdżowymi. Zapiekamy przez ok. 20 minut. Powtarzamy tę czynność, aż ciasto się skończy.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl