INSPIRACJE / Bez kategorii / 10 września 2018

Krem z zielonego groszku

Smaczna i zdrowa zupa z zielonego groszku

Składniki:

1 łyżka masła

1 cebula

1 mała marchewka

2 ząbki czosnku

1 por

1 łodyga selera naciowego

2 łyżki natki pietruszki

100 g chudej gotowanej lub pieczonej szynki drobiowej

500 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku

½ łyżeczki ziół prowansalskich

1 l wywaru z warzyw

duże liście sałaty

2 łyżki jogurtu naturalnego

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Podgrzać masło w rondlu. Wrzucić pokrojoną cebulę, marchewkę, czosnek, pora, seler naciowy, natkę pietruszki i szynkę. Dobrze wymieszać, przykryć rondel, zmniejszyć ogień i podduszać warzywa około 30 minut, aż zmiękną. Od czasu do czasu mieszać, aby ugotowały się równomiernie. Dodać groszek, zioła prowansalskie i wywar. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć nieco ogień i gotować, aż groszek lekko zmięknie (10 minut na gotowanie świeżego groszku lub 5 minut na gotowanie groszku mrożonego). Dodać sałatę i gotować jeszcze 5 minut. Przetrzeć połowę do dwóch trzecich zupy w mikserze, a następnie dodać ją do reszty. Można też posłużyć się ręcznym mikserem, żeby częściowo przetrzeć zupę w rondlu. W razie potrzeby delikatnie ją podgrzać, sprawdzić jej smak i przyprawić. Nalać zupę do misek. Do każdej porcji dodać trochę jogurtu, wymieszać i podać.

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl