INSPIRACJE / Odżywianie / 17 października 2018

Wzmocnij swój organizm i przygotuj się na jesień – zminimalizuj ryzyko infekcji

Pogoda za oknem pokazuje, że coraz bliżej nadchodzi jesień, oby wraz z tym nie nadeszły infekcje. Dziś prezentujemy jak za pomocą diety zmniejszyć ryzyko przeziębień i wzmocnić tym samym swój organizm, aby z nową energią i zdrowiem powitać spadające liście

 

MIÓD

Miód – od zawsze znany specyfik na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia, jest w stanie również im zapobiec. Wynika to z jego właściwości antyoksydacyjnych, które zawdzięcza obecności witaminy C, karotenoidów czy flawonoidów, które możemy spotkać w dużej ilości w letnich owocach jagodowych, takich jak jagody, maliny czy borówki. Uważa się, że największą aktywnością przeciwutleniającą może poszczycić się miód gryczany. Co ważne, miód należy dodawać do napojów o temperaturze max. 60℃, gdyż powyżej ten temperatury traci on swoje właściwości zdrowotne.

 

WITAMINA C

Jej bogatym źródłem są warzywa i owoce takie jak: truskawki, czarna porzeczka, owoce cytrusowe, papryka czy kapusta. W okresie jesiennym bogatym źródłem może być też kapusta kiszona, spożywana w formie surówek. Najbardziej kojarzymy ją z odpornością, prawda? Uczestniczy ona bowiem w walce układu odpornościowego z czynnikami mogącymi wywołać infekcje. Działanie witaminy C potęguje odpowiednia podaż witaminy E, którą znaleźć można między innymi w olejach roślinnych.

 

IMBIR

Imbir ma szereg zastosowań, nie tylko w kuchni. Wykazuje on bowiem działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Badania wskazują, że ma on podobne działanie do kwasu acetylosalicylowego, czyli popularnie zwanej aspiryny. Dlatego oprócz miodu, do herbaty warto dodać również świeżo starty imbir.

 

CZOSNEK

Czosnek jest liderem wśród roślin, których działanie lecznicze udowodniono naukowo. Często jest on nazywany naturalnym antybiotykiem. Działanie bakterio- czy grzybobójcze zawdzięcza zawartym w nim fitoncydom, jednak za jego działanie głównie odpowiada siarka. Czosnek, oprócz działania zwalczającego drobnoustroje w momencie infekcji ma również właściwości wzmacniające naszą odporność, dlatego warto dodawać go do sosów w daniach obiadowych czy sałatek.

 

Pomysły na dania wzmacniające odporność:

 

Dressing miodowo-cytrynowy do sałatek

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki miodu

sól i pierz

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

 

 

Pieczona marchewka z imbirem

Składniki (na 2-4 porcje):

1 kg marchewki

1 pełna łyżka świeżo startego imbiru

2 ząbki czosnku

kawałek papryczki chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka smalcu gęsi roztopionego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki syropu klonowego lub miodu

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze części, włożyć do miski, doprawić solą morską i dodać składniki marynaty: imbir, starty czosnek, posiekaną chili lub ostrą paprykę, kurkumę, smalec i sok z cytryny. Wszystko wymieszać obtaczając marchewkę w marynacie. Ułożyć ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut aż marchewka będzie miękka. Na 15 minut przed końcem polać marchewki syropem klonowym lub miodem.

 

 

Surówka z kapusty z jarmużem i gruszką

Składniki(na 4 porcje):

1/4 główki kapusty pekińskiej

200 g jarmużu (3 liście)

1 gruszka

1 pietruszka lub seler korzeniowy

1/2 zielonej papryki

1 zielona papryczka chili

3 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki szklanki orzechów pekan

winegret: 1 łyżka oleju lnianego, miód, sok z cytryny, sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Kapustę opłukać, osuszyć i posiekać, włożyć do dużej miski. Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać liście od twardych części pośrodku i jak najdrobniej je poszatkować. Dodać do kapusty razem z obraną i pokrojoną gruszką, skropić wszystko 2 łyżeczkami soku z cytryny, 2 łyżeczkami olej, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać resztę składników: obraną i startą na tarce pietruszkę lub seler, cienko posiekaną paprykę, drobno posiekaną zieloną papryczkę chili bez pestek, szczypiorek, natkę i posiekane orzechy (można je lekko zrumienić na patelni). Wszystko wymieszać. Dodać mieszankę oliwy, miodu lub syropu klonowego i soku z cytryny (wszystkiego po 1 łyżce), doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na pół godziny jeśli mamy czas.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl