INSPIRACJE / Przepisy / 15 lipca 2019

Aromatyczna zupa z buraków z soczewicą

Składniki:

-4 buraki

-soczewica 200 g

-liść pora

-2 marchewki

-1 pietruszka

-1 cebula

-1 ząbek czosnku

-kminek

-pieprz czarny

-sól

-kurkuma

-majeranek

-chili

-łyżka masła klarowanego

-1 łyżka octu jabłkowego

-kolendra

-4 ziarna ziela angielskiego

-2 liście laurowe

 

Przygotowanie:

Ugotuj buraki w wodzie. Obierz, dwa z nich zetrzyj na tarce a 2 pozostałe pokrój w grubą kostkę. Do drugiego garnka wrzuć obrana i pokrojoną w talarki marchew i całą pietruszkę. Nalej wody tak, by przykryć warzywa. Gotuj na małym ogniu około 25 minut. W tym czasie podduś na patelni na maśle klarowanym cebulę, czosnek oraz por.

Do garnka z warzywami wrzuć liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, szczyptę pieprzu, kurkumy, majeranku, kminku i  kolendrę. Następnie dodałaj soczewicę i warzywa z patelni, gotuj wszystko 15 minut.

Zdejmij zupę z ognia, dodaj kilka kropel cytryny, octu jabłkowego (opcjonalnie), dopraw i wymieszaj z burakami.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl