INSPIRACJE / Przepisy / 16 lipca 2019

BAKŁAŻAN FASZEROWANY KASZĄ JAGLANĄ Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 pęczek dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • podwójna pierś z kurczaka – na odkwaszaniu pomijamy ten składnik

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i nacinamy nożem w kratkę, tak, by nie uszkodzić skóry. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny.
  3. Łyżką wyciągamy upieczony miąższ – pozostawiając brzegi bakłażana.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekaną dymkę (białą i zieloną część) oraz drobno pokrojone ząbki czosnku. Dorzucamy miąższ z bakłażanów i smażymy razem kilka minut. Dodajemy przyprawy i świeżą kolendrę (kilka listków zostawiamy do przybrania). Mieszamy i odstawiamy z ognia.
  5. Dodajemy kaszę jaglaną i posiekanego, obranego ze skórki pomidora. Ewentualnie doprawiamy jeszcze farsz solą i pieprzem. Nadziewamy bakłażana i zapiekamy przez kwadrans w 180 stopniach.
  6. W międzyczasie grillujemy pierś z kurczaka doprawioną wcześniej przyprawą do kurczaka z grilla na odpowiedniej patelni.
  7. Podajemy od razu posypując upieczone bakłażany pozostałymi listkami kolendry.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl