INSPIRACJE / Przepisy / 16 lipca 2019

Chłodnik Botwinkowy

Składniki:

  • 1 litr maślanki, kwaśnego mleka lub jogurtu(600 kcal)
  • 1 pęczek botwinki z młodymi buraczkami(300g-51 kcal)
  • 1 zielony ogórek(180g-25 kcal)
  • 1 pęczek rzodkiewek(115g-18 kcal)
  • 5 łyżek posiekanego koperku(40g-17 kcal)
  • 1-2 ząbki czosnku(10g-15 kcal)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 200ml wody

 

 

Przygotowanie:

Maślankę lub jogurt włożyć na noc do lodówki. Umyj botwinkę. Buraczki wraz z łodyżkami pokrój w drobną kosteczkę, włóż do garnka. Zalej wodą i gotuj 10 minut. Odstaw do wystygnięcia. Umyj rzodkiewki i ogórka. Obierz ogórka i zetrzyj razem z rzodkiewkami na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do ogórka, rzodkiewki i koperku, zalej maślanką lub jogurtem, dodaj wywar wraz z buraczkami, wymieszaj. Przypraw pieprzem i solą. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj schłodzony.

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl