INSPIRACJE / Przepisy / 16 lipca 2019

Ciasto jogurtowe z porzeczkami

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g ksylitolu
  • 2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g porzeczek czerwonych

Kruszonka:

  • 2 garście płatków owsianych
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Zagnieść składniki i posypać wierzch ciasta.

 

Przygotowanie:

Jajka zmiksuj z ksylitolem na puszystą masę.
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
Dodaj do jajek na zmianę mąkę, jogurt i olej.
Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki (około 20/40 cm), na wierzchu ułóż owoce i posyp przygotowana kruszonką.
Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.

Smacznego 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl