Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej
- 100 g ksylitolu
- 2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 50 ml oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g porzeczek czerwonych
Kruszonka:
- 2 garście płatków owsianych
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki oleju kokosowego
Zagnieść składniki i posypać wierzch ciasta.
Przygotowanie:
Jajka zmiksuj z ksylitolem na puszystą masę.
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
Dodaj do jajek na zmianę mąkę, jogurt i olej.
Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki (około 20/40 cm), na wierzchu ułóż owoce i posyp przygotowana kruszonką.
Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Smacznego