INSPIRACJE / Przepisy / 15 lipca 2019

Czekoladowe ciasto z przyprawą korzenną

Dla miłośników piernika – zdrowa wersja!

 

Składniki: 

-1 puszka czerwonej fasoli

-1 duży dojrzały banan

-2 łyżki jogurtu naturalnego

-3 łyżki ziaren słonecznika

-2 jajka – osobno żółtka, osobno białka

-3 łyżki ksylitolu

-6 łyżeczek kakao

-2 łyżeczki cynamonu

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Białka ubić na pianę. W osobnej misce fasolę i banana zblendować na gładką masę, w trzecim naczyniu utrzeć żółtka, z ksylitolem, kakao, cynamonem, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt, fasolę z bananem i słonecznik, zmieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie mieszać.
Keksówkę należy natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w 180°C przez około 40 – 50 minut.

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl