INSPIRACJE / Przepisy / 6 września 2018

Domowe mleka roślinne

Mleka roślinne –  jak tanio i szybko robić je w domu?

 

W prosty sposób można samemu przygotować mleko roślinne na bazie różnych składników, w zależności od wartości odżywczych i smaku.

Mleka roślinne często wypadają lepiej w porównaniu z mlekami zwierzęcymi, tym bardziej, że coraz częściej naturalne mleko od krowy pasącej się trawą bardzo ciężko kupić, a produkty UHT trudno nazwać mlekiem.

Co prawda można gotowy napój kupić w sklepie, ale to dużo większy wydatek i extra dodatki, których nie chcemy np. cukier czy konserwanty.  No i jeszcze jakość – np. mleko migdałowe ze sklepu ma zawartość ok. 2,5% migdałów, a domowe – od 15-20%.

Wypróbujcie przepisy na pyszne domowe mleka roślinne:

 

Mleko migdałowe

Składniki:

300 g migdałów

Woda przefiltrowana

 

Przygotowanie:

Migdały wsypać do naczynia, zalać wodą i odstawić na noc. Rano odcedzić i zblendować,  dodać maksymalną ilość wody (ile się zmieści) i zmiksować na najwyższych obrotach. Przelać na gęste sitko i dokładnie odcisnąć. Pozostałą na sitku papkę migdałową przełożyć ponownie do blendera, zalać pozostałą wodą i powtórzyć miksowanie i odciskanie.

Z tych składników powinno wyjść ok. 1 l mleka migdałowego.

Mleko migdałowe zawiera dużo witaminy E witaminy z grupy B i PP , białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez, fosfor, dobrze przyswajany wapń, mangan, żelazo i tryptofan.

 

Mleczko migdałowe

Składniki:

30 migdałów

1 brzoskwinia

1 szklanka wody

1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Migdały moczyć  przez 12h, następnie zmiksować  razem z woda. Na koniec dodać sok z cytryny i rozdrobnioną brzoskwinie. Napój można doprawić miodem lub wanilia (naturalną) albo cynamonem.

 

Mleko sezamowe

Składniki:

1 szklanka nasion sezamu

4 szklanki cieplej wody

 

Przygotowanie:

Wsypać do blendera sezam, dodać niewielka ilość cieplej wody . Zblendować  i stopniowo dodawać resztę wody.  W zależności od smaku można dodać trochę wanilii, miodu, suszonych owoców lub banana.

 

Mleko ryżowe

Składniki:

1 szklanka brązowego

8 szklanek wody

 

Przygotowanie:

Ryż opłukać, następnie moczyć przez kilka godzin w 4 szklankach wody, dolać pozostałą wodę , szczyptę soli morskiej, zagotować, przykryć nieszczelnie pokrywką tak aby woda odparowywała i gotować na bardzo małym płomieniu kolejne 30-40min. Po ugotowaniu i przestudzeniu przecedzić przez gazę lub gęste sito. Można dosłodzić miodem lub naturalnym cukrem np. ksylitolem do smaku.

 

Mleko kokosowe

Składniki:

Wiórki kokosowe  200 g

1 litr wody

 

Przygotowanie:

Zalać wiórki wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie podgrzać do temperatury 50-60 stopni. Zblendować i odcedzić.

 

Mleko pszeniczne

Składniki:

1 szklanka kiełków pszenicy

4 szklanki wody

½ szklanki rodzynek

 

Przygotowanie:

Blendować kiełki z wodą  przez ok. 2 minuty, przecedzić przez gazę. Odcedzony płyn ponownie przelać  do blendera, dodać rodzynki, zblendować.

 

Mleko sojowe

Składniki:

1 szklanka soi niemodyfikowanej genetycznie

6 szklanek wody

 

Przygotowanie:

Soję zalać 3 szklankami wody i   na 12 godzin. Zblendować, przelać do garnka dodać 3 szklanki wody. Zagotować, po ostudzeniu raz jeszcze zblendować i przecedzić przez gazę.

Mleko z orzechów nerkowca

Składniki:

1 szklanka orzechów nerkowca

4 szklanki wody

 

Przygotowanie:

Trzykrotnie opłukać orzechy. Dodać wodę i moczyć ok. 2 godziny.  Zblendować, można dodać  cynamon lub wanilie do smaku. Przecedzić przez gazę.

 

Mleko z orzechów włoskich

Składniki:

4 szklanki wody

1 szklanka orzechów włoskich

 

Przygotowanie:

Namoczyć orzechy na noc, rano odlać wodę i zmielić w blenderze, dolać co najmniej 2 szklanki czystej wody, dodać szczyptę soli.

 

Mleko owsiane

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

½ szklanki wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

Gotować 15 min, ostudzone dokładnie zmiksować. Dodać 2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i ponownie zmiksować. Doprawić łyżeczką cukru waniliowego i szczyptą soli morskiej, przecedzić.

 

Mleko „czekoladowe” po treningowe

Składniki:

szklanka orzechów włoskich lub migdałów

1 łyżka syropu z agawy

4 daktyle

1 laska wanilii

250 ml wody

 

Przygotowanie:

Opłukane orzechy moczyć w wodzie przez 2 godziny.  Zblendować z pozostałymi składnikami. Przecedzić przez gazę.

 

Mleko bananowe po treningowe

Składniki:

2 mrożone banany

1 szklanka wody

5 daktyli

1 łyżeczka cynamonu

 

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w blenderze i blenduj przez około 1 minutę.

 

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl