INSPIRACJE / Przepisy / 15 lipca 2019

Domowy ketchup

Nie ma lepszego ketchupu niż ten domowej roboty. 🍅🍅  Co powiecie na wersję z papryczką chili? Robiliście już taki ketchup?

 

 

Składniki: 

-2 kg pomidorów

-2 cebule

-4 ząbki czosnku

-5 łyżeczek ksylitolu

-1,5 łyżeczki ostrej musztardy

-1,5 łyżeczki przyprawy chili

 

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W rondlu rozpuścić ksylitol z musztardą i chili, włożyć rozdrobnione jarzyny, gotować na małym ogniu pół godziny. Sos wystudzić, przetrzeć przez sitko, znowu zagotować. Gotowy ketchup przełożyć do suchych, gorących, wysterylizowanych w piekarniku słoiczków. Zamknąć i pasteryzować 10 minut w temperaturze 100 st.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl