Wszyscy mamy określone zdanie na temat kawy. Jedni ją piją, z mlekiem, z cukrem, rozpuszczalną, z ekspresu, a inni wcale. Co jakiś czas w mediach społecznościowych pojawiają się informacje chwalące jej działanie, jednak za jakiś czas – zupełnie sprzeczne obwieszczenia. Czy nasze przekonania dotyczące kawy są zgodne z prawdą?
- Kawa działa pobudzająco – FAKT
W 100g kawy zawarte jest 40mg kofeiny, która niweluje odczucie zmęczenia i senność. Kofeina, zawarta również w herbacie, owocach guarany i kakaowca oraz napojach energetycznych, zwiększa wydolność fizyczną organizmu, koncentrację, pobudza ośrodkowy układ nerwowy oraz poprawia ogólne dobre samopoczucie.
- Picie kawy powoduje choroby – MIT
Kawa porównywana jest do używek takich jak alkohol czy papierosy, jednak te produkty nie mają ze sobą nic wspólnego. Badania przeprowadzane na całym świecie pokazują, że kofeina nie ma działania destrukcyjnego na organizm, a wręcz lecznicze. Mało kto wie, że kofeina jest również składnikiem leków przeciwmigrenowych, przeciwbólowych, przeciwastmatycznych oraz leków na bezdech dla niemowląt. Dawka lecznicza kawy to 200mg. W kawie znajdziemy również przeciwutleniacze, czyli tak zwane antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia się tkanek organizmu. Udowodniono również, że wieloletnie picie kawy zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona oraz ma pozytywny wpływ na pamięć długotrwałą.
Pamiętajmy jednak, że należy spożywać odpowiednią dawkę kawy w ciągu jednego dnia, ponieważ wszystko może nam zaszkodzić w nadmiarze. Zalecana dzienna dawka kawy to 100 – 300mg, czyli od 1 do 3 filiżanek. Udowodniono, że zwiększone spożycie kawy może prowadzić do zaburzeń odżywiania.
Najnowsze badania wskazują również, że kawa w umiarkowanych ilościach nie szkodzi nawet osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze, a nawet zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo – naczyniowego.
- Kawa rozpuszczalna jest zdrowsza niż świeżo zmielona – MIT
Nic bardziej mylnego! Kawa rozpuszczalna nie może być zdrowsza od zwykłej kawy ze świeżo zmielonych ziaren, ponieważ nie jest produktem naturalnym, tylko przetworzonym. Kawa rozpuszczalna zawiera trzy razy więcej szczawianów, czyli związków, które spożywane w nadmiarze mogą powodować kamicę nerkową. W składzie kawy instant znajdziemy również wiele dodatków do żywności i barwników.
- Kofeina może być uznawana za doping – MIT
W 2004 roku Międzynarodowy Komitet Olimpijski wykreślił kofeinę z listy substancji zakazanych dla sportowców. Jednak muszą oni dbać o to by nie przekroczyć dopuszczalnego limitu kofeiny w moczu. Stężenie nie może być większe niż 12ug/ml, czyli około 5 – 6 kubków kawy. Naukowcy udowodnili, że kawa poprawia wydolność fizyczną organizmu i pomaga przy dużym wysiłku.
- Kawa przyspiesza metabolizm – FAKT
Kofeina zawarta w kawie ma wpływ na metabolizm węglowodanów i tłuszczów w organizmie. Zwiększa wrażliwość tkanek. Kawa może niepożądanie działać na układ pokarmowy, zwłaszcza na osoby cierpiące na refluks przełykowo – żołądkowy, gdyż przyczynia się do pogorszenia napięcia zwieracza przełyku. Dodatkowo kawę powinny stanowczo ograniczyć osoby ze skłonnościami do choroby wrzodowej żołądka.
- Kobiety w ciąży nie powinny pić kawy – MIT/FAKT
Kobietom w ciąży nie zaleca się picia kawy, zwłaszcza, jeżeli do tej pory nie były jej entuzjastkami. Żadne badania nie stwierdziły jednoznacznie, że kawa może mieć negatywny wpływ na rozwój płodowy dziecka. Według niektórych naukowców powyżej 300mg kofeiny dziennie może być powodem niskiej masy urodzeniowej dziecka lub przyspieszenia jego akcji serca. Lekarze rekomendują spożycie kawy kobietom w ciąży w ilości nie większej niż 200mg w ciągu jednego dnia.
- Nie można popijać leków kawą – FAKT
Należy pamiętać, aby bezwzględnie nie popijać leków kawą. Może ona powodować odmienne działanie leków, opóźnienie lub wzmożenie ich aktywności. Kawa również obniża wchłanialność składników aktywnych zawartych w lekach, poprzez stymulowanie wydzielania kwasu solnego. Leki zawsze należy popijać wodą.
- Kawa odwadnia – MIT / FAKT
Kawa wykazuje właściwości moczopędne, jednak jeśli uzupełnisz straty płynów, nie wywoła odwodnienia organizmu. Dlatego na każdą filiżankę kawy wypij szklankę wody z cytryną. Zneutralizuje ona straty płynów i dodatkowo zadziała odkwaszająco.