INSPIRACJE / Przepisy / 16 lipca 2019

FASZEROWANE PORTOBELLO

SKŁADNIKI:

  • 6 grzybów portobello
  • 3 łyżki surowego kuskusu razowego lub kaszy jaglanej
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek kolendry
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 dymka lub biała cebula
  • garść orzechów włoskich
  • opcjonalnie: 1 ogórek konserwowy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

 

 

WYKONANIE:

  1. Kapelusze grzybów myjemy, a jeśli jest taka potrzeba, wykrawamy nóżki.
  2. Kuskus/k.jaglaną zalewamy wrzątkiem według proporcji podanych na opakowaniu, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
  3. W międzyczasie drobno siekamy pietruszkę i kolendrę, dymkę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a pomidory w cienkie paski.
  4. Ogórka także kroimy w drobną kostkę, a orzechy prażymy na suchej patelni i drobno siekamy.
  5. Doprawiamy, dodajemy 1 łyżkę oleju, dodajemy gotowy kuskus i mieszamy.
  6. Grzyby z gładkiej strony smarujemy odrobiną oleju.
  7. Układamy je blaszkami do góry i nadziewamy kuskusem.
  8. Smażymy pod przykryciem na patelni grillowej lub w plenerze na grillu, aż grzyby będą miękkie.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl