INSPIRACJE / Przepisy / 11 lipca 2019

FIT CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

-1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3–4 sztuki);-1,5 szklanki mąki (np. orkiszowa);
-4 jajka;
-¾ szklanki oleju (np. kokosowy, oliwa z oliwek nie sprawdza się gdyż ma zbyt intensywny zapach);
-kilka łyżek miodu – według uznania;
-1 łyżeczka proszku do pieczenia;
-1 płaska łyżeczka sody;
-1 łyżeczka cynamonu;
-1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć);
-1 łyżka startej wanilii;
-1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich;
-pół łyżeczki soli;

-opcjonalnie: rodzynki

 

Wykonanie:

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i zabieramy się za ciasto.

Jajka ubijamy mikserem, najpierw białka, a następnie osobno żółtka z miodem. Następnie łączymy dwie masy, zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania cały wchłonie. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.

Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy (nie miksujemy, bo można spalić mikser), mieszamy ostatni raz.

Formę (najlepiej tortownicę o średnicy 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45–55 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem).

 

SMACZNEGO!!!

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl