Upalne dni? Czas na nasze zdrowe fit lody! 🙂
1. Jogurt + kakao + cynamon
Składniki:
700g jogurtu naturalnego
4 łyżki gorzkiego kakao
Łyżka erytrolu/ksylitolu
Pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy, a następnie mrozimy przez 1,5 godziny.
2.Lody z owoców leśnych
Składniki:
1 duży jogurt grecki light
szklanka owoców leśnych (jagody, poziomki, jeżyny, maliny)
sok z połowy cytryny
łyżeczka erytrolu/ksylitolu
Wiórki kokosowe, jagody goji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jogurt wlewamy do miseczki i mieszamy z pozostałymi składnikami. Gotową masę przelewamy do foremek od lodów lub pudełeczka i schładzamy w zamrażarce przez kilka godzin.
3.Lody kokosowe
Składniki:
2 puszki mleka kokosowego light
2 szklanki malin
4 łyżki erytrolu/ksylitolu
szczypta cynamonu
1/4 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
Składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż się połączą (mieszając je w trakcie). Gotową masę przekładamy do pojemnika na lody i odstawiamy do wystudzenia na przynajmniej godzinę. Po tym czasie dodajemy do niej maliny, całość miksujemy. Następnie wkładamy pojemnik do zamrażarki i schładzamy deser przez 6 godzin, co godzinę wyjmując masę i mieszając ją łyżką.
4. Limonkowe lody z awokado
Składniki:
dojrzałe awokado
sok z jednej limonki
erytrol/ksylitol
250ml mleka (najlepiej roślinnego np. kokosowego)
kilka listków świeżej mięty
Wykonanie:
Awokado obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek. Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do pojemników i mrozimy.
5. Lody z mango
Składniki:
2 szklanki pokrojonego w kawałki mango
½ szklanki mleka kokosowego
erytrol/ksylitol
Wykonanie:
Składniki miksujemy w blenderze na gładką masę wstawiamy do zamrażalnika na gładką masę, przekładamy do foremek na lody i wstawiamy do zamrażarki na 35 minut. Po tym czasie delikatnie wkładamy patyczki. Zostawiamy w zamrażarce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Jeśli nie posiadamy pojemniczków, lody możemy zamrażać w pudełeczku.
6. Lody brzoskwiniowe
Składniki:
dwie szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
2/3 szklanki erytrolu/ksylitolu
jedno ubite jajko
¼ łyżki ekstraktu z wanilii lub migdałów
2 średnie brzoskwinie (lub szklanka posiekanych)
Wykonanie:
Mleko, słodzik, jajka i ekstrakt z wanilii mieszamy i ubijamy na jednorodną masę. Możemy użyć zarówno blendera jak i miksera. Dodajemy brzoskwinie w kawałkach i tak przygotowaną masę wlewamy do pojemników, które umieszczamy w zamrażarce.
7. Lody jogurtowe
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka świeżych owoców sezonowych, np. truskawek, jagód, brzoskwiń
2 łyżki erytrolu/ksylitolu
6 foremek na lody (lub pudełeczko)
Przygotowanie:
W blenderze miksujemy owoce, słodzik i jogurt, aż masa będzie gładka i kremowa. Każdą foremkę wypełniamy do 3/4 wysokości, wbijamy patyczek (z zestawu bądź drewniany). Mrozimy kilka godzin. Jeśli nie mamy foremek możemy mrozić lody w pojemniczku.
8.Lody truskawkowe
Składniki:
szklanka mrożonych truskawek
wiórki kokosowe
szklanka jogurtu greckiego light
Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Wierzch posypujemy dodatkowo wiórkami oraz truskawkami.
9. Lody arbuzowe (jednoskładnikowe)
Do ich przygotowania potrzebujemy tylko arbuza. Owoc należy wydrążyć z pestek, wrzucić do blendera, zmiksować jak smoothie i przelać do pojemniczków na lody. Po kilku godzinach w zamrażalniku deser jest już gotowy do spożycia.
10.Lody truskawkowe (jednoskładnikowe)
Truskawki pozbawiamy szypułek, wrzucamy do blendera i miksujemy. Przelewamy do pojemniczków i mrozimy w zamrażarce przez kilka godzin.