Przepis na domową pastę z cieciorki
Składniki:
-puszka ciecierzycy (400 g)
-1-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 łyżki pasty tahini lub uprażonego sezamu
-zimna woda
-ząbek czosnku
-sól, pieprz
-kumin
-ostra i słodka papryka
Wykonanie:
Sezam podprażyć na suchej patelni ciągle mieszając, aby się nie przypalił. Zostawić na chwilę do ostudzenia, następnie wsypać do blendera, dodać oliwę i zmiksować (jeśli używamy tahini – pominąć). Do powstałej pasty (lub do gotowej pasty tahini) dodać sok z cytryny, wyciśnięty czosnek. Następnie stopniowo dodawać ciecierzycę i zimną wodę blendując wszystko na gładki krem. Jeśli masa wychodzi za gęsta, dodać jeszcze trochę wody. Doprawić do smaku. Do zjedzenia z: kalarepką, papryką, marchewką i selerem pokrojonymi w słupki.