INSPIRACJE / Przepisy / 11 lipca 2019

Hummus

Przepis na domową pastę z cieciorki

 

Składniki:

-puszka ciecierzycy (400 g)

-1-2 łyżki oliwy z oliwek

-2 łyżki pasty tahini lub uprażonego sezamu

-zimna woda

-ząbek czosnku

-sól, pieprz

-kumin

-ostra i słodka papryka

 

Wykonanie:

Sezam podprażyć na suchej patelni ciągle mieszając, aby się nie przypalił. Zostawić na chwilę do ostudzenia, następnie wsypać do blendera, dodać oliwę i zmiksować (jeśli używamy tahini – pominąć). Do powstałej pasty (lub do gotowej pasty tahini) dodać sok z cytryny, wyciśnięty czosnek. Następnie stopniowo dodawać ciecierzycę i zimną wodę blendując wszystko na gładki krem. Jeśli masa wychodzi za gęsta, dodać jeszcze trochę wody. Doprawić do smaku. Do zjedzenia z: kalarepką, papryką, marchewką i selerem pokrojonymi w słupki.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl