INSPIRACJE / Przepisy / 9 sierpnia 2018

Jajka faszerowane awokado

Jajko jest produktem, który niewątpliwie posiada całe bogactwo składników odżywczych. Już sama symbolika jaja – jako nowego życia, wskazuje, że musi ono zawierać wszystkie substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jajka to bogactwo aminokwasów, antyoksydantów i żelaza.

 

Składniki:

5 jajek

1 dojrzałe awokado

1 łyżka soku z limonki

1/2 ząbka czosnku

kilka kropli tabasco

2 łyżeczki oliwy

2 łyżki świeżej kolendry

1 mały pomidor

 

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką i rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki i dodać do żółtek. Dodać starty czosnek, tabasco, oliwę, kolendrę i doprawić solą i pieprzem. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małą kosteczkę i odsączyć z soku. Dodać do pasty i delikatnie wymieszać. Białka wypełnić farszem, następnie udekorować zieleniną.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl