INSPIRACJE / Przepisy / 8 sierpnia 2018

Kopiec kreta – wersja fit!

Przepyszny deser!

 

Składniki:

2 puszki czerwonej fasoli

2 banany

2 jajka

1/2 szklanki ksylitolu

4 łyżki kakao

400 g serka homogenizowanego

1 mały jogurt naturalny

3 kostki gorzkiej czekolady 90%

1 łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

Fasolę czerwoną dokładnie płuczemy pod wodą. Następnie blendujemy na gładką masę, dodajemy ksylitol (połowa porcji), żółtka i kakao. Białka ubijamy w osobnym naczyniu i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką aby połączyć składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy dobrze wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w temperaturze  200°C przez  około 40 min. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Następnie z ciasta odcinamy wierzch na wysokości około 2 cm.

Banany kroimy wzdłuż i układamy w miejsce wydrążonego ciasta.

Przygotowujemy krem: jogurt, serek, ksylitol mieszamy i następnie dodajemy pokrojoną wcześniej w kostkę czekoladę. Krem wylewamy na upieczone ciasto w formie kopca. Na wierzch sypiemy rozkruszonym ciastem i lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Całość (10 porcji): 1400 kcal

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl