INSPIRACJE / Przepisy / 8 sierpnia 2018

Krem z dyni

Kremowa zupa z dyni z ciecierzycą zamiast groszku ptysiowego

 

Składniki na 6 porcji:

1 dynia Hokkaido o masie około 1,2 kg

3-4 duże marchewki

2 ziemniaki

3 cebule

sól do smaku i mieszanka curry

kolorowy pieprz mielony do smaku

10 g masła klarowanego

3 suszone pomidory bez zalewy

około 4 litrów wody

pół szklanki ugotowanej ciecierzycy

czosnek 1 ząbek

chilli

świeży imbir

 

Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroję w kostkę i podsmażamy na ½ łyżeczki masła w dużym garnku. Marchew obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Kroimy w kostkę. Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki. Dodajemy do garnka. Ziemniaki obieramy i również dodajemy rozdrobnione. Dolewamy wodę, solimy dość obficie, doprawiamy 1 łyżka curry. Gotujemy około 40 minut do czasu, aż dynia będzie bardzo miękka. Całą zupę miksujemy na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzewamy ½ łyżeczki masła, dodajemy poszatkowany czosnek, rozdrobnione chili i drobniutko pokrojony imbir. Po kilkunastu sekundach wsypujemy ugotowaną ciecierzycę i mieszamy dokładnie. Musi się podgrzać i lekko podsmażyć. Ciecierzycę z masłem dodajemy do zupy, ale tylko tym, którzy lubią pikantne dodatki smakowe!

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl