INSPIRACJE / Przepisy / 9 sierpnia 2018

Lody i sorbety

CZY NA DIECIE MOGĘ JEŚĆ LODY? ZDECYDOWANIE TAK!

 

Składniki:

1 kg truskawek świeżych lub mrożonych

1/2 szklanki mleka koksowego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki ekstraktu wanilii

1/2 szklanki ksylitolu

 

Przygotowanie:

Truskawki zmiksuj na puree w pojemniku blendera. W rondelku podgrzej mleko z sokiem z cytryny, wanilią i ksylitolem. Kiedy cukier się rozpuści, a masa stanie się jednolita, odstaw ją do wystudzenia. Następnie dodaj powstały syrop do truskawek. Masę wstaw do zamrażarki na 6 godzin, przemieszaj całość co 2 godziny.

Lody podawaj w pucharkach ze świeżymi listkami mięty.

 

 

Sorbet jogurtowy

  • Białko 18g
  • Tłuszcz 11g
  • Węglowodany 54g
  • 306 kcal

Składniki:

3 białka z jajek

3 łyżki ksylitolu

kubeczek jogurtu naturalnego

wiórki kokosowe

 

Przygotowanie:

Białka ubić mikserem z ksylitolem na sztywną pianę. Dodawać po łyżce jogurtu, wiórki i mieszać. Włożyć do foremki i zmrozić. Mieszać kilkakrotnie w trakcie zamrażania.

 

Sorbet z papai

  • Białko 4,5g
  • Tłuszcz 1g
  • Węglowodany 137g
  • 435 kcal

Składniki:

1/2 owocu papai (700-1000 g)

4 łyżki ksylitolu

garść truskawek

sok wyciśnięty z dwóch cytryn

szczypta soli

50 ml wody

 

Przygotowanie:

Z papai wyjąć pestki, obrać ją i pokroić. Zmiksować owoce z pozostałymi składnikami, jeśli masa jest bardzo gęsta, można dodać wody. Masę przełożyć do pojemnika lub maszynki do lodów. Mrozić kilka godzin. Od czasu do czasu mieszać, by sorbet się równo mroził.

 

Sorbet truskawkowy

  • Białko 3,5g
  • Tłuszcz 2g
  • Węglowodany 77,5g
  • 241 kcal

Składniki:

truskawki: 0,5 kilograma

sok z cytryny: 4 łyżki

ksylitol: 3 łyżki

 

Przygotowanie:

Truskawki opłukać i dokładnie osączyć. Oberwać szypułki, a owoce pokroić na ćwiartki, wlać 1/3 sok cytrynowy i zasypać ksylitolem. Odstawić na 30 min. aż puszczą sok, a następnie wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny. Kiedy będą prawie zamrożone zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do zamykanego szczelnie pojemnika i wstawić z powrotem do zamrażarki na 3-6 godzin. Nakładać zwykłą łyżką albo łyżką do lodów, podawać w miseczkach lub pucharkach.

 

 

Sorbet jagodowo-bananowy

  • Białko 4,5g
  • Tłuszcze 1,5g
  • Węglowodany 141,5g
  • 471 kcal

Składniki:

1 szklanka świeżych jagód,

2 małe obrane banany,

1/2 szklanki wody,

1/4 szklanki ksylitolu,

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Należy zmieszać wodę i ksylitol. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż ksylitol się rozpuści. Dodajemy jagody, banany i sok z cytryny. Miksujemy, aż utworzy się jednolita, gładka masa. Wciąż jednak powinny być widoczne kawałeczki jagód. Wkładamy do pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na około 2 godziny. Wyjmujemy z zamrażarki, mieszamy i wkładamy ponownie do zmrożenia. Można Podawać ze świeżymi jagodami lub kawałkami bananów.

 

Sorbet z owoców leśnych

  • Białko 10g
  • Tłuszcze 4g
  • Węglowodany 164g
  • 489 kcal

Składniki:

400 g malin,

300 g jagód,

100 g jeżyn,

100 g poziomek,

4 łyżki ksylitolu,

sok z jednej cytryny

 

Przygotowanie:

Owoce delikatnie umyć, dodać ksylitol i sok z cytryny, całość zmiksować. Powstałą masę przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. W trakcie mrożenia sorbet kilkakrotnie wymieszać lub zmiksować. 

 

Proteinowe lody truskawkowe z kalafiora

  • Białko 28g
  • Tłuszcze 8g
  • Węglowodany 41g
  • 332,5 kcal

Składniki:

200g mrożonego kalafiora

2 miarki koktajlu proteinowego

jogurt 150g lub pół szklanki mleka ( np. sojowego/ryżowego/owsianego/ krowiego 1,5-2%)

opcjonalnie: kilka mrożonych truskawek, malin lub jagód ( mogą być świeże, ale pół szklanki owoców)

 

Przygotowanie:

Kalafiora wyciągamy z zamrażarki i odstawiamy na ok. 20-30 minut, żeby zrobił się bardziej miękki. Blendujemy razem wszystkie składniki aż nie będzie grudek (na początku blender może się “buntować”, pomoże wtedy dolanie 1-2 łyżek wody). Po ok. minucie lody są już gotowe do zjedzenia.

 

Smacznego! 🙂

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl