INSPIRACJE / Przepisy / 3 czerwca 2016

Łosoś w sosie musztardowo – miodowo – koperkowym z cytrynami

Przepis na wyśmienitego łososia!

 

Składniki (na jedną porcję):

filet z łososia (200g)

natka pietruszki

kilka plasterków cytryny

sól

 

Sos miodowo-musztardowo-koperkowy:

koperek

2 łyżki musztardy (delikatesowa, miodowa lub dijon)

1,5 łyżki miodu

pół łyżki oleju kokosowego

1 łyżka wody

sok z połowy cytryny

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C – funkcja góra dół. Filet z łososia umyj i osusz. Natnij go w kilku miejscach uważając, by nie przeciąć do końca. Natkę pietruszki drobno pokrój, cytrynę w cienkie plasterki. Plasterki cytryny rozłóż na rybie, posyp dużą ilością natki, całość posyp solą. Przełóż łososia do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Pieczemy 20 minut, po czym zdejmij folię i piecz kolejne 5 minut. Tak przygotowany dietetyczny, cytrynowy łosoś jest soczysty i dosłownie rozpływa się w ustach! Jeszcze lepiej smakuje z sosem koperkowo-miodowo-musztardowym.
Sos: Koperek drobno pokrój i połącz z pozostałymi składnikami.

 

Smacznego!

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl