INSPIRACJE / Przepisy / 16 lipca 2019

NALEŚNIKI Z SOCZEWICĄ I CUKINIĄ

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka „zerówki”
  • 200 ml mleka
  • 150 g mąki
  • odrobina proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • 100 ml wody gazowanej
  • 250 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy
  • olej rzepakowy
  • sok i skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka harissy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 cukinie lub bakłażany
  • 100 g rukoli
  • 200 g sera feta

 

WYKONANIE:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i wodę mineralną. Mieszamy na gładkie ciasto i odstawiamy na bok. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny. Soczewicę mieszamy z harissą, skórką i sokiem z cytryny, solą, pieprzem i miodem blendujemy na gładką masę. Cukinię kroimy na cienkie plastry i grillujemy na patelni z obu stron. Smarujemy je odrobiną soku z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem. Ser feta kroimy w kostkę. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron. Na każdym naleśniku rozprowadzamy pastę z soczewicy, nakładamy plastry cukinii, rukolę oraz ser feta. Zwijamy w rulon i przekrawamy na pół.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl