INSPIRACJE / Przepisy / 9 sierpnia 2018

Pasztet z fasoli i ciecierzycy

Przepis na bezmięsny pasztet

 

Składniki:

½ szklanki fasoli czarnej suchej

½ szklanki ciecierzycy suchej

2 marchewki

pietruszka

½ średniego selera

cebula

½ szklanki płatków owsianych lub żytnich

1 jajko

sól

pieprz i pieprz zielony w ziarnach

zioła: majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa, imbir

 

Przygotowanie:

Fasolę i ciecierzycę moczymy przez noc, a rano gotujemy do momentu aż wchłonie się woda. W garnku gotujemy warzywa z przyprawami tak żeby na dnie zostało tylko trochę wody. W tym czasie płatki zalewamy gorącą wodą i czekamy aż wchłoną wodę. Gdy składniki są gotowe, mielimy wszystkie z jajkiem. Możemy spróbować i w ewentualnie doprawić. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dolewamy bulionu z gotowanych warzyw. Formę smarujemy odrobiną oleju rzepakowego, wlewamy masę i posypujemy otrębami. Pieczemy 40-60 min. w temperaturze 180 stopni (aż wierzch będzie brązowy).

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl