Składniki:
- 1 kg selera
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki bulionu grzybowego
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- majeranek
Przygotowanie:
Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć.Dodać seler, wodę i bulion grzybowy. Dusić przez godzinę, Pod koniec duszenia dodać czosnek. Masę przestudzić. Dodać jajka, olej, przyprawy. jeśli masa jest za gęsta dodać niewielką ilość wody. Formę do pieczenia wysmarować olejem i posypać spód otrębami, przelać do niej masę. Piec w 180-200 stopniach przez godzinę.