INSPIRACJE / Przepisy / 11 lipca 2019

Pasztet ze strączków z dynią

Pyszny przepis na świetną przekąskę do pracy, idealną na diecie!

 

 

Składniki:

-1 dynia (średniej wielkości)

-400 g nasion strączkowych (u mnie mix soi z ciecierzycą)

-4 duże marchewki

-3 pietruszki

-1 niewielki seler

-1-2 duże cebule

-8 jajek

-Kilka ząbków czosnku

-Przyprawy: duża ilość różnych przypraw jest ważna, aby nadać smak. U mnie mix: curry, gałki muszkatołowej, kurkumy, papryki ostrej mielonej, pieprzu, soli i skrojona nać pietruszki.

 

 

Przygotowanie:

1.  Strączki mocz parę godzin, zmieniając wodę (2-3 razy). Następnie gotuj ok. 30 minut

2. Obierz warzywa i pokrój na niewielkie kawałki. Po 30 minutach gotowanie wrzuć je do garnka ze strączkami i dalej gotuj ok. 20 minut. Po ugotowaniu odcedź. Dodaj jaja i zmiksuj blenderem ręcznym do w miarę gładkiej konsystencji.

3. Dynię obierz, pokrój na średnie kawałki i utrzyj na tarce do większej miski, w której zmieszasz wszystkie składniki. Dodaj przyprawy i zmiażdżone ząbki czosnku.

4. Gotową wymieszaną masę rozłóż na keksówki lub standardową formę do ciasta. Piecz ok. 60 minut w 170-180 stopniach (najlepiej pierwsze 30 minut na termoobiegu, potem grzanie góra dół).

5. Delektuj się i SMACZNEGO !

 

Porcja 150g:

Wartość kaloryczna ok. 260 kcal
19,4 g białka
23 g węglowodanów
12,9 g tłuszczu

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl