INSPIRACJE / Przepisy / 15 lipca 2019

Pesto

Włoski przysmak – pesto!

Jego głównym składnikiem jest bazylia, która stymuluje pracę układu pokarmowego. 😉 

 

 

Składniki: 

-świeża bazylia z dwóch doniczek

-dwie garści mielonych orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca

-około 100 ml dobrej jakości oliwy

-50-80 g sera pecorino, parmezan lub correggio (lub w wersji wegańskiej: 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych albo 2 kawałki suszonych pomidorów)

-1-2 ząbki czosnku. sól i czarny pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmielić/zmiksować/ zblendować.

 

Pysznie smakują też alternatywne wersje pesto:

-z natki marchwi zamiast bazylii

-z liści rzodkiewki zamiast bazylii

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl