INSPIRACJE / Przepisy / 15 lipca 2019

Pieczona dynia

Tak przygotowana dynia może być smacznym i zdrowym dodatkiem do dania głównego lub przekąską. Stanowi też podstawę puree, z którego możesz przygotować pyszną zupę, lub inne dania.

 

 

Składniki:

-1 dynia hokkaido

-2 gałązki świeżego rozmarynu/ 2 łyżeczki suszonego

-sól himalajska – wg uznania

-2 łyżeczki oliwy z oliwek

-opcjonalnie: ostra i słodka papryka, pieprz

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Przekrój dynię na pół, usuń łyżką wewnętrzną część z pestkami i pokrój dynię w „paski”. Połóż kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem. Posyp solą, rozmarynem, majerankiem, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut, w zależności od grubości kawałków. Zajadaj!

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl