INSPIRACJE / Przepisy / 15 lipca 2019

Pierogi z soczewicą

Składniki:

Ciasto:

  • 300 mąki orkiszowej
  • około szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 100 g suchej zielonej soczewicy
  • 2 mała cebule
  • 250 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • majeranek, kumin

Przygotowanie:

Soczewicę moczymy około godziny, następnie gotujemy w osolonej wodzie.  Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki trzemy na tartce i dusimy na patelni. wszystko mieszamy z soczewica i przyprawiamy.

Do miski wsypujemy mąkę z solą, jajko i wlewamy gorąca wodę jednocześnie mieszając łyżką. Kiedy woda połączy się z mąką zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Dzielimy na 2-3 części i przykrywamy ściereczką i na chwilę odstawiamy. Następnie bardzo cienko wałkujemy ciasto i wycinamy szklanką koła, kładziemy farsz i zlepiamy brzegi.

Pierogi wrzucamy na wrząca osolona wodę i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Do pierogów można użyć tradycyjnego farszu z kapusta i grzybami.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl