INSPIRACJE / Przepisy / 12 lutego 2019

Bezglutenowa pizza z batatów

 

 

Składniki na sos do pizzy:

6 łyżek oliwy z oliwek

2 średnie cebule obrane i posiekane

5 ząbków czosnku, obranych i posiekanych

2 x 400 ml pomidorów w kawałkach z puszki

6 łyżek koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka zmielonego chilli

2 łyżeczki oregano

sól i pieprz

Składniki na ciasto:

2 duże bataty pokrojone w drobną kostkę

1 i ¼ szklanki bezglutenowej owsianej mąki

1/3 mielonych migdałów

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 ¼ łyżki czosnku w proszku

½ łyżki soli morskiej

Przygotowanie:

Do dużego garnka dodaj oliwę, cebulę, czosnek i 75 ml wody oraz kilka szczypt soli. Gotuj przez 8-10 minut aż woda wyparuje a cebula zmięknie. Dodaj pomidory z puszki i gotuj aż porządnie zgęstnieje i dodaj przecież pomidorowy, chilli i oregano. Gotuj przez 2-3 minuty mieszając i dopraw jeśli jest taka potrzeba.

Podgrzej piekarnik o 200 stopni C. Gotuj pod parą słodkiego ziemniaka przez 30 minut aż zmięknie. Rozgnieć go w dużej misce i dodaj pozostałe składniki. Porządnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto pizzy, wyrównaj. Piecz przez 20-30 minut aż ciasto będzie chrupiące a brzegi lekko brązowe. Dodaj sos na gorę ciasta. Dodaj na górę składniki według uznania – oliwki, kapary, ananas, kukurydzę, świeże pomidory, bakłażana lub cukinię posyp wegańskim serem i z powrotem włóż do piekarnika na 5-10 minut.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl