INSPIRACJE / Przepisy / 7 sierpnia 2018

Przepis na kiszone buraki

Nie tylko są źródłem wielu witamin, ale także oczyszczają nasz organizm i wzmacniają system odpornościowy chroniąc przed infekcjami

 

Kiszone buraczki

Ukiszone warzywa są źródłem witamin C, A, E, K, B . Oczyszczają organizm i wzmacniają system odpornościowy chroniąc nas przed infekcjami. Kwas mlekowy, który się wytwarza reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i perystaltykę jelit. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych witamin z grupy B. Podczas procesu kiszenia usuwanych jest część substancji gazotwórczych, dzięki czemu kapusta kiszona jest łatwiej strawna niż surowa bądź gotowana. Kiszonki dostarczają sporo witamin z grupy B, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów oraz zwiększają przyswajalność żelaza. A ich kaloryczność jest naprawdę niewielka 🙂

 

Składniki na 4 porcje:

1 kg czerwonych buraków

3 ząbki czosnku

1 listek laurowy

2 ziarenka pieprzu

2 ziarna ziela angielskiego

3 szklanki wody ostudzonej

1 łyżka soli

 

Przygotowanie:

Buraki umyć i cienko obrać, można też ich nie obierać, tylko dokładnie wyszorować, odciąć stwardniałe końce.

Buraki pokroić na kawałki lub plastry i włożyć do dużego słoika lub dwóch mniejszych, docisnąć. Dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz.

Zalać wodą wymieszaną z solą, całkowicie przykrywając buraczki. Potrząsnąć delikatnie słoikiem aby pozbyć się pęcherzy powietrza, jeszcze raz docisnąć buraczki.

Słoik zamknąć i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej do czasu aż rozpocznie się fermentacja (na wierzchu zgromadzi się piana).

Następnie słoik odstawić do chłodnego pomieszczenia np. piwnicy lub do lodówki – optymalna temperatura do kiszenia to około 10 stopni, nie może spaść poniżej zera stopni C Po kilu dniach otworzyć słoik, zebrać pianę i wykorzystać ukiszone buraczki wraz z sokiem do barszczyku, surówek i innych dań.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl