INSPIRACJE / Przepisy / 6 września 2018

Pyszne polne pomidory w roli głównej

Zapach kończącego się lata 😉

Pomidory charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, bardzo dobrymi właściwościami zdrowotnymi i dietetycznymi oraz niską wartością energetyczną.

Pomidor jest źródłem cennego likopenu- barwnika, dzięki któremu pomidory zawdzięczają czerwony kolor. Jest najsilniejszym antyutleniaczem z całej grupy pochodnych karotenu.

Liczne badania wykazują, że likopen jest lepiej przyswajalny przez organizm człowieka po zastosowaniu obróbki termicznej.

A więc warto pomidory spożywać w formie przecierów, soków, leczo, zup krem i innych pysznych dań.

 

 

Szakszuka

Składniki:

1 łyżeczka oleju (kokosowego)/ oliwy z oliwek

2 cebule dymki

1 ząbek czosnku

1 papryka

kilka świeżych pomidorów (3-4)

4 jajka

2 łyżki szczypiorku

1 łyżeczka słodkiej papryki (lub ½ łyżeczki papryki ostrej)

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Cebule kroimy w kostkę. Paprykę w paseczki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz słodką paprykę. Można dodać również 1/2 łyżeczki ostrej papryki jeśli lubimy ostrzejsze dania. Dodajemy pokrojone pomidory, a następnie dusimy aż do odparowania wody. Następnie robimy w sosie 4 dołki i w ich miejsce wbijamy jajka. Następnie dodajemy sól i pieprz. Smażymy ok 4-5 minut aż jajka się „zetną”. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

 

Ratatuj 

Składniki:

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 cukinia

4 pomidory

2 małe cebule

1 ząbek czosnku

kilka listków bazylii

zioła (tymianek, rozmaryn, estragon, zioła prowansalskie)

1 łyżka oliwy

 

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w kostkę, można je najpierw sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Bakłażany i cukinię kroimy w krążki. Bakłażana przed dodaniem go na patelnię, posypujemy solą, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. Na odrobinie oliwy przesmażamy rozgnieciony czosnek, dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy ok. 1 min. Dodajemy pomidory, dusimy około 5 min. na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i odparują. Do pomidorów dodajemy pozostałe warzywa. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Dusimy aż warzywa będą miękkie.

Można podawać z cieciorką, soczewicą lub z piersią z indyka.

Zachęcamy również do robienia przetworów z pomidorów. Zimą nie ma nic przyjemniejszego niż smak lata zamknięty w słoiku 🙂

Smacznego!

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl