INSPIRACJE / Przepisy / 11 lipca 2019

Ratatouille, czyli ratatuj

Nie wiesz, co zrobić z bakłażana i cukinii? Ratatuj będzie strzałem w dziesiątkę.

 

Składniki:

-1 papryka czerwona

-1 papryka żółta

-1 cukinia

-2 bakłażany

-4 pomidory

-2 małe cebule

-1 ząbek czosnku

-kilka listków bazylii

-zioła (tymianek, rozmaryn, estragon, zioła prowansalskie)

-1 łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy w kostkę, a opcjonalnie można  sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry. Cebulę, paprykę, kroimy w kostkę. Bakłażany i cukinię kroimy w krążki. Bakłażana przed dodaniem go na patelnię, posypujemy solą, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. Na odrobinie oliwy przesmażamy rozgnieciony czosnek, dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy ok. 1 min. Dodajemy pomidory, dusimy około 5 min. na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i odparują. Do pomidorów dodajemy pozostałe warzywa. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Dusimy aż warzywa będą miękkie.

 

Można podawać z cieciorką, soczewicą lub z piersią z indyka.

 

Smacznego!

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl