Świetne właściwości imbiru były znane już 2000 lat temu w Chinach, dlaczego by z nich nie skorzystać?
Imbir może służyć jako przyprawa do dań wytrawnych, ale także do zdrowych ciast, do zup, do leczo, a także do rozgrzewających naparów, które świetnie spisują się jesienią i zimą 
Imbirówka
Składniki:
-korzeń imbiru (min. 3-4cm, im więcej, tym większa intensywność
-sok z cytryny cytryna
-kurkuma
-opcjonalnie miód
-woda
Przygotowanie:
Ok. 1 litra wody zagotować wraz z pokrojonym w plastry imbirem. Gotować na bardzo małym ogniu 5-10minut, dodać 1 łyżeczkę kurkumy. Odstawić do ostygnięcia, dodać sok z 1/2 cytryny i opcjonalnie miód.
Przeciwzapalne mleczko
Składniki:
-500 ml mleka roślinnego (może być migdałowe, kokosowe lub owsiane)
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka kardamonu
-1 łyżka kurkumy
-1 łyżka mielonego pieprzu czarnego
-1-2cm kawałek świeżego imbiru
-1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
-odrobina wanilii w proszku
-1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Zagotować mleko roślinne wraz z kurkumą, startym na tarce imbirem, pieprzem, masłem klarowanym. Gotować na małym ogniu ok 3 minut. Odstawić i po przestudzeniu dodać miód, wanilię, dobrze wymieszać, a na koniec dodać cynamon.