INSPIRACJE / Przepisy / 15 lipca 2019

Rozgrzewający imbir

Świetne właściwości imbiru były znane już 2000 lat temu w Chinach, dlaczego by z nich nie skorzystać?

Imbir może służyć jako przyprawa do dań wytrawnych, ale także do zdrowych ciast, do zup, do leczo, a także do rozgrzewających naparów, które świetnie spisują się jesienią i zimą 🙂

 

 

 

Imbirówka

Składniki:

-korzeń imbiru (min. 3-4cm, im więcej, tym większa intensywność

-sok z cytryny cytryna

-kurkuma

-opcjonalnie miód

-woda

Przygotowanie:

Ok. 1 litra wody zagotować wraz z pokrojonym w plastry imbirem. Gotować na bardzo małym ogniu 5-10minut, dodać 1 łyżeczkę kurkumy. Odstawić do ostygnięcia, dodać sok z 1/2 cytryny i opcjonalnie miód.

 

 

 

 

 

Przeciwzapalne mleczko

Składniki:

-500 ml mleka roślinnego (może być migdałowe, kokosowe lub owsiane)

-1 łyżeczka cynamonu

-1 łyżeczka kardamonu

-1 łyżka kurkumy

-1 łyżka mielonego pieprzu czarnego

-1-2cm kawałek świeżego imbiru

-1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego

-odrobina  wanilii w proszku

-1 łyżka miodu

 

Przygotowanie:

Zagotować mleko roślinne wraz z kurkumą, startym na tarce imbirem, pieprzem, masłem klarowanym. Gotować na małym ogniu ok 3 minut. Odstawić i po przestudzeniu dodać miód, wanilię, dobrze wymieszać, a na koniec dodać cynamon.

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl