INSPIRACJE / Przepisy / 8 sierpnia 2018

Sałatka z ciecierzycą i szpinakiem

Smaczna kolorowa sałatka

 

Składniki:

ciecierzyca sucha 100 g

roszponka 50 g

szpinak świeży 50 g

pestki dyni 30 g

czerwona papryka

oliwa z oliwek/olej lniany 2 łyżki

bazylia

oregano

sól

pieprz

Pomoce kuchenne:  Szklana misa

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę namocz przez noc, a następnie ugotuj (sól dodajemy pod koniec, gdy ziarna cieciorki będą już miękkie). Jeśli używasz cieciorki w puszce, odcedź ją ze słonej zalewy. W dużej misce wymieszaj liście roszponki i szpinaku, ciecierzycę, czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Osobno wymieszaj oliwę lub olej lniany z przyprawami.

Przed podaniem polej sałatkę sosem i posyp uprażonymi pestkami.

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl