INSPIRACJE / Przepisy / 7 sierpnia 2018

Sałatka z pietruszką i czereśniami

Wypróbuj nasz pomysł na lekką sałatkę z owocami

Sałatka z pietruszką i czereśniami

 

Składniki:

2 łyżki pestek dyni

150 g czereśni / 2/3 szklanki lub wiśni

1/4 czerwonej cebuli

1 awokado, dojrzałe

kilka gałązek kolendry lub pietruszki

1 – 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

szczypta płatków chili lub pieprzu cayenne

sól i czarny pieprz

 

Przygotowanie:

Mocno rozgrzać suchą patelnię. Wysypać pestki dyni i porządnie podprażyć, a gdy zaczną skakać i intensywnie pachnieć, przesypać na mały talerzyk, aby ostygły.

Czereśnie wydrylować oraz przekroić na połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo duże. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce, a następnie przepołowić. Awokado wyjąć ze skóry, usunąć pestkę i pokroić w grubą kostkę. Kolendrę drobno posiekać.

Tak przygotowane składniki wsypać do miski, dodać sok z cytryny, płatki chili sól oraz pieprz i porządnie wymieszać. Na koniec dodać pestki dyni i jeszcze raz wymieszać. Najlepiej smakuje od razu, można jeść bez dodatków jako lekki lunch, albo też jako sycący obiad z ryżem lub komosą ryżową.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl