INSPIRACJE / Przepisy / 6 września 2018

Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa sprawdza się świetnie do makaronów, placuszków z dyni lub cukinii, a także jako dip do warzyw.

 

Składniki:

4-6 dojrzałych pomidorów najlepiej malinowych

1 duży pęczek świeżej kolendry/pietruszki/bazylii

1 czerwona papryka

1 cebula biała lub czerwona

½ papryczki chilli

2 ząbki czosnku

1 limonka

4 łyżki oliwy

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Do kielicha blendera wkładamy: pomidory (można obrać ze skórki lub ja pozostawić), przekrojoną na cztery i z wyjętym gniazdem nasiennym paprykę, obraną i przekrojoną na pół cebulę, obrane ze skórki ząbki czosnku, listki ziół, dodajemy sól oraz sok wyciśnięty z cytryny oraz oliwę i miksujemy. Salsę przelewamy do sita i pozwalam odcieknąć nadmiarowi soku. Przekładamy salsę do miseczki.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl