INSPIRACJE / Przepisy / 6 września 2018

Sernik straciatella z mlekiem kokosowym

Sernik polecamy zrobić w okrągłym naczyniu. Świetnie się prezentuje i może być fit alternatywą dla śmietanowego tortu 🙂

 

 

Składniki:

 

Masa kokosowa:

200 ml mleczka kokosowego

1 łyżka wiórków kokosowych

1 łyżeczka mąki kokosowej (opcjonalnie)

2 łyżki agaru

2 łyżki ksylitolu

1/2 tabliczki startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady

 

Spód:

4 łyżki płatków owsianych

1 łyżeczka kakao

5 namoczonych daktyli

 

Wiśniowa galaretka:

1 szklanka wiśni (świeże lub mrożone)

1/2 szklanki soku z wiśni lub wody

2 łyżki agaru

2 łyżki ksylitolu

 

 

Przygotowanie:

Mleczko kokosowe gotować razem z agarem na wolnym ogniu aż zacznie delikatnie „bulgotać”. Dodać ksylitol,wiórki kokosowe i mąkę. Mieszać i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować spód łącząc i miksując ze sobą wszystkie składniki i wyłożyć nim delikatnie natłuszczoną kokilkę/foremkę dociskając palcami tak aby dno dokładnie się pokryło. Po ostygnięciu masy dodajemy starta czekoladą i delikatnie mieszamy. Na spód wylewamy masę kokosowo – czekoladową i wkładamy do lodówki.

Sernik można przygotować w wersji z owocami np. wiśniami. Wówczas należy przygotować galaretkę z agaru i soku wiśniowego. Wiśnie wrzucamy do garnka, zalewamy sokiem/wodą, dodajemy 2 łyżki ksylitolu i gotujemy chwilę. Garnek zdejmujemy na moment z ognia i przy pomocy blendera miksujemy. Następnie jeszcze chwilę gotujemy i powoli, dokładnie mieszając dodajemy agar. Galaretkę wylewamy na zastygniętą masę kokosową.

 

Smacznego! 🙂

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl