INSPIRACJE / Przepisy / 7 sierpnia 2018

Sezon na cukinię

Poznaj kilka zdrowych przepisów z cukinią w roli głównej!

 

Najpopularniejszą odmianą kolorystyczną tego sezonowego warzywa jest cukinia zielona i żółta. Co ciekawe, jadalne są zarówno kwiaty, jak i sam owoc.

Wartość zdrowotna cukinii jest nieoceniona. Dzięki ponad 90% zawartości wody, jest bardzo niskokaloryczna – zawiera jedynie 15 kcal na 100g, dlatego jest świetnym elementem diety odchudzającej. Dodatkowo stanowi doskonałe źródło wielu witamin: antyoksydantów A, C, witamin z grupy B – kwasu foliowego, pantotenowego czy choliny, oraz witaminy K. Jest bogata również w pierwiastki, takie jak miedź, cynk, mangan, magnez, potas, wapń i fosfor. Ale co niezwykle ważne, cukinia nie gromadzi metali ciężkich z gleby. Dzięki obecności związków zasadowych oczyszcza organizm, co w połączeniu z dużą ilością błonnika, usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Wpływa to pozytywnie również na układ krążenia, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca, nadciśnienia czy udarów mózgu. Witamina K zapewnia lepszą krzepliwość krwi, zapobiegając wylewom. Jednak na tym wielostronne działanie cukinii się nie kończy! Dzięki zawartości karotenu, luteiny i zeaksantyny, chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej. Korzystne działanie odczuje również wątroba, która zmaga się z różnorodnymi jednostkami chorobowymi. Włączenie cukinii do diety pozwoli zredukować poziom stresu, poprawi pamięć i koncentrację oraz zmniejszy ryzyko depresji. Również osoby borykające się z cukrzycą powinny zwrócić uwagę na korzyści płynące ze spożywania tego warzywa. Poprzez niski indeks glikemiczny i małą zawartość węglowodanów, nie podnosi poziomu cukru we krwi. Magnez i cynk są odpowiedzialne za rozkładanie glukozy, co jest dodatkowym mechanizmem wspomagającym kontrolę jej poziomu w organizmie. Pozytywne efekty wywiera także na układ oddechowy – dzięki bogactwu witaminy C, która ma działanie przeciwzapalne, oraz miedzi, która sprzyja leczeniu chorób dróg oddechowych, łagodzi przebieg astmy. Widoczną poprawę odnotuje stan skóry, będzie bardziej nawodniona i odmłodzona, ponieważ antyoksydanty chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, tym samym nadając jej młodzieńczego i promiennego wyglądu. Jednymi z ostatnich, ale nie mniej ważnych zalet cukinii, są obniżanie cholesterolu oraz prewencja raka jelita grubego. Witaminy C i A opóźniają początki rozwoju miażdżycy, zaś wszechstronny błonnik reguluje poziom cholesterolu oraz pochłania nadmiar wody w okrężnicy, dzięki czemu wpływa korzystnie na przemianę materii, chroniąc jelito przed gromadzeniem złogów, sprzyjających rozwojowi stanów zapalnych i poważniejszych konsekwencji, w postaci m.in. nowotworów.

Przy tylu korzyściach wywieranych na zdrowie, chyba nikogo nie trzeba już namawiać do włączenia cukinii do swojego jadłospisu.

A zwłaszcza z propozycjami pysznych przepisów z jej użyciem.

 

Placki z botwinką i cukinią

Składniki:

2 cukinie

2 jajka

4 łyżki mąki z ciecierzycy lub orkiszowej

3 łyżki oleju kokosowego

50 g sera żółtego

duża garść botwiny (razem z gałązkami)

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Cukinie i żółty ser zetrzyj na grubej tarce. Botwinę grubo posiekaj. Warzywa wymieszaj z jajkiem, dodaj mąkę. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Z ciasta formuj placuszki i smaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

 

Zielona sałatka z cukinią i groszkiem

Składniki:

1 cukinia

200g zielonej fasolki

100g zielonego groszku

50g orzechów włoskich

szklanka brązowego lub dzikiego ryżu

2 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku, mieszanka ziół do sałatek

świeża bazylia do posypania

 

Przygotowanie:

Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój ją na plasterki, a potem w paski. Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie, a następnie ostudź. Pokrój fasolkę na kawałki o długości ok. 3 cm. Groszek również wrzuć do wrzątku i ugotuj, a następnie ostudź. Połowę orzechów włoskich drobno posiekaj, a resztę tylko połam. Oliwę wymieszaj z solą i ziołami. Sos połącz z warzywami, ryżem i posiekanymi orzechami. Odstaw sałatkę na około godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu posyp ją połamanymi orzechami i listkami bazylii.

 

Cukinia faszerowana

Składniki:

3-4 duże cukinie

300 g mięsa mielonego z indyka

puszka pomidorów

szczypta soli i pieprzu

mozzarella

oregano

 

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wydrąż pestki. Mięso mielone podsmaż na patelni z oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Duś z pomidorami i oregano. Przełóż mięso do wydrążonej cukinii i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180° przez 40 minut. Gotowe danie posyp mozzarellą.

 

Zupa krem z cukinii

Składniki:

3 cukinie

cebula

2 ząbki czosnku

1,2 litra bulionu warzywnego

10 dag mozzarelli

2 łyżki oliwy

sok z cytryny

½ pęczka bazylii

sól, pieprz, szczypta chili, gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz, razem z cukinią opłucz, drobno pokrój. Smaż w garnku na rozgrzanej oliwie przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlej bulion, przykryj i gotuj przez około 10 minut. Dodaj pokrojoną mozzarellę i bazylię. Zmiksuj, dopraw solą, pieprzem, chili, gałką, sokiem z cytryny. Przelej do talerzy, obłóż porwaną dodatkową mozzarellą oraz listkami bazylii.

 

Gofry z cukinii

Składniki na około 10 gofrów:

1 cukinia

1 jajko

1 szklanka mleka

3/4 szklanki mąki gryczanej

1/4 szklanki mąki kokosowej

50 ml oleju np. rzepakowego

Niewielka ilość oleju do posmarowania gofrownicy

 

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski z cukinią wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko i wlewamy mleko oraz olej. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy ciasto na kilka minut. Nagrzewamy gofrownicę. Smarujemy ją niewielką ilością oleju. Gdy jest już gorąca, nakładamy na nią ciasto. Gofry smażymy do momentu aż z gofrownicy nie będzie się unosić się para.

 

Smacznego! 🙂

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl