Oryginalny pomysł na włoskie danie 🙂
Składniki na 2 porcje:
2 cukinie umyte i pokrojone w julienne
w sezonie 4 duże dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę, poza sezonem 300 ml dobrej jakości passaty pomidorowej
1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 płaska łyżeczka ksylitolu
szczypta cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól do smaku
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzewamy w garnku i dodajemy cebulę. Gdy ta zmięknie wrzucamy pomidory lub wlewamy passatę. W przypadku pomidorów dusimy je na średnim ogniu aż zamienią się w sos, natomiast passatę nieco redukujemy. Dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy aż sos stanie się gęsty. Dodajemy pociętą cukinię i jeszcze przez chwilę mieszamy, by oblepił ją sos.