INSPIRACJE / Przepisy / 9 sierpnia 2018

Spaghetti z cukinii

Oryginalny pomysł na włoskie danie 🙂

 

Składniki na 2 porcje:

2 cukinie umyte i pokrojone w julienne

w sezonie 4 duże dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę, poza sezonem 300 ml dobrej jakości passaty pomidorowej

1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

1 płaska łyżeczka ksylitolu

szczypta cynamonu

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka wędzonej papryki

sól do smaku

2 łyżki oliwy

 

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzewamy w garnku i dodajemy cebulę. Gdy ta zmięknie wrzucamy pomidory lub wlewamy passatę. W przypadku pomidorów dusimy je na średnim ogniu aż zamienią się w sos, natomiast passatę nieco redukujemy. Dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy aż sos stanie się gęsty. Dodajemy pociętą cukinię i jeszcze przez chwilę mieszamy, by oblepił ją sos.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl