INSPIRACJE / Przepisy / 15 lipca 2019

Szakszuka

Znacie szakszukę? To aromatyczne i sycące danie kuchni wschodniej. Jeśli uwielbiacie pomidory i jajka, to propozycja dla Was! 

 

 

Składniki:

-2 pomidory

-2 jaja

-1/2 łyżki masła

-po szczypcie kuminu, mielonej kurkumy, mielonej kolendry

-pół pokrojonej w pióra cebuli

-ząbek czosnku

-sól i  pieprz do smaku

-do podania: świeża pietruszka lub kolendra

 

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać skórki i pokroić w kostkę. Na niedużą rozgrzaną patelnię włożyć masło, a po chwili pokrojone pomidory i cebulę. Warzywa doprawić solą, pieprzem i resztą przypraw. Szybko zamieszać i pozostawić na ogniu do czasu aż pomidory odparują wodę. Do przesmażonych pomidorów wbić jajka i opruszyć solą. Przykryć i dusić kilka minut – do momentu, gdy białka się zetną, a żółtka będą półpłynne. Przełożyć na talerz i posypać świeżą pietruszką. Gotowe!

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl