INSPIRACJE / Przepisy / 14 czerwca 2019

Szparagi

Bomba witaminowa na lato!  🙂

 

 

 

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW

Składniki:

dwa pęczki szparagów

4 łyżki oliwy, cebula

średni batat, ząbek czosnku

1,5 litra bulionu

100 ml jogurtu naturalnego

bazylia

gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

Szparagi opłukać, odciąć twarde końcówki, a pozostałą część pędu pokroić na  kawałki. Cebulę pokroić i zeszklić z posiekanym czosnkiem na oliwie. Po tym czasie dodać szparagi i pokrojonego w kostkę batata i jeszcze chwilę podgrzewać. Przyprawić,  zalać gorącym bulionem i chwilkę gotować. Dodać jogurt i zmiksować. Podać posypane parmezanem i udekorowane listkami bazylii.

 

 

 

 

 

 

OMLET ZE SZPARAGAMI

Składniki:

4 jaja

6 szparagów 120 g,

50 g wędzonego łososia

łyżka starego parmezanu 15 g

2 łyżki mleka 30 g, ząbek czosnku 5 g

sól

pieprz

bazylii.

 

Wykonanie:

Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i ugotuj przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Jaka roztrzep trzepaczką, dodaj mleko, sól, pieprz i bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę jajeczną wylej do naczynia do zapiekania lub patelni, którą możesz włożyć do piekarnika. Dodaj kawałki łososia, pokrojone lub całe szparagi i posyp parmezanem. Zapiekaj przez 20 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl