Przepis na szybkie a zarazem pyszne szyszki jaglane
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego 400 g wyjęta z lodówki
2 łyżki melasy karobowej
1 laska wanilii (opcjonalnie)
3 szklanki poppingu z kaszy jaglanej
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Z mleka koksowego wykorzystujemy biały, stały krem. Dodajemy wanilię, melase, cynamon i podgrzewamy na średnim ogniu wszystkie składniki mieszając co jakiś czas masę, aż do chwili gdy masa stanie się ciemna i zgęstnieje (około 15 minut)
Następnie lekko schładzamy krem, dodajemy popping, dobrze mieszamy łyżka lub widelcem i tu zaczyna się dopiero zabawa – lepimy kulki (można wykorzystać łyżkę do lodów).
Proste, szybkie i pyszne 🙂
Oczywiście, pamiętamy o kontroli porcji, 2-3 kulki to idealna ilość na szybką przekąskę.