W ostatnim czasie na rynku pojawia się mnóstwo produktów promujących się jako produkty fit, light, „bez cukru”, „0% tłuszczu” czy też po prostu jako produkty wspomagające odchudzanie. Zanim je zakupimy, lepiej poznać ich dokładny skład. Mimo, że na etykiecie widnieje napis „fit” to nie możemy mieć pewności co do zawartości takiego produktu. W składzie możemy znaleźć sporo chemii, np. słodziki, które mogą powodować zwiększenie apetytu a w konsekwencji tycie.
Tych produktów najlepiej unikać podczas odchudzania:
Wafle ryżowe
Wafle ryżowe uważane są za zdrową i szybką przekąskę. Wafle te produkowane są z białego ryżu, który posiada wysoki indeks glikemiczny co oznacza, że powoduje szybki skok glukozy we krwi a następnie jej spadek, który spowoduje, że prędko staniemy się głodni i jeszcze chętniej sięgniemy po kolejną „szybką” przekąskę. Do ich produkcji często używa się dużo chemii między innymi polepszacze smaku szczególnie gdy kupujemy wafle np. o smaku papryki lub sera. Niestety są to produkty wysoko przetworzone i ubogie w błonnik.
Batoniki zbożowe lub batoniki fit
W takich batonikach możemy znaleźć tłuszcze roślinne utwardzane, tłuszcze trans (między innymi utwardzony tłuszcz palmowy), które są bardzo szkodliwe dla zdrowia, mogą przyczynić się otyłości oraz powodować cukrzycę, choroby serca oraz choroby układu krwionośnego w tym miażdżycę. Do takich batoników dodawana jest duża ilość cukru, który ciężko zauważyć w składzie ponieważ może występować pod wieloma różnymi nazwami. Zamiennikami cukru może być np. syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany, glukoza krystaliczna, syrop cukru inwertowanego. Pod takimi postaciami cukier w składzie takich batoników występuje nawet kilkukrotnie. Kaloryczność takich batoników pokazuje, że nie jest to zdrowa, lekka przekąska.
Płatki śniadaniowe zbożowe, fit
Tego typu płatki niestety zawierają duże ilości cukru w różnej postaci np. syrop glukozowy. Są również wysokokaloryczne co w żadnym wypadku nie pomoże w procesie odchudzana, mogą mieć nawet więcej kalorii niż zwykłe płatki śniadaniowe. Wszystkie dodatki w postaci czekolady, jogurtowej polewy, suszonych owoców zwiększają ich kaloryczność i ilość cukru.
Dietetyczne napoje gazowane typu light, zero
W takich napojach cukier zastąpiony jest słodzikiem, dzięki czemu napoje te stają się bezkaloryczne lub niskokaloryczne. Słodziki powodują szybki skok cukru a w konsekwencji jego gwałtowny spadek dlatego wypicie takiego napoju spowoduje nagły wzrost apetytu niezależnie od tego czy użyty do słodzenia został cukier czy słodzik. Badania potwierdziły, że długofalowe picie napojów gazowanych słodzonych słodzikiem może zwiększa ryzyko nadwagi tak samo jak spożywanie napojów słodzonych cukrem.
Gotowe dania
Gotowe dania mogą zawierać duże ilości soli, która podnosi ciśnienie krwi i spożywana w nadmiarze prowadzi do otyłości. Dodatkowo w ich składzie może być dużo chemii w postaci konserwantów, emulgatorów, barwników oraz zagęszczaczy. Gotowe dania to mocno przetworzona żywność, bardzo uboga w potrzebne składniki odżywcze i witaminy.