INSPIRACJE / Przepisy / 11 lipca 2019

Tofurnik pistacjowy

Gwarantowana rozkosz kubków smakowych…

 

Spód:

 

Składniki:

-60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego

-60 g ksylitolu

-120 g mąki gryczanej

-80 g płatków owsianych

-1 łyżka kakao

-1/2 łyżeczki cynamonu

-1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego

-szczypta soli

 

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki zagniatamy w jednolitą masę.

2. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.

3.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 15-20 minut. Gotowy spód pozostawiamy do ostygnięcia.

 

 

Masa ,,serowa”:

 

Składniki:

-900 g tofu

-śmietana (gęsta część) z 2 puszek mleczka kokosowego (1 puszka= 400 ml) – puszki powinny być bardzo mocno schłodzone

-250 g ksylitolu

-sok z 1 i 1/2 cytryny

-2 łyżki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-40 g płatków migdałowych uprażonych uprzednio na suchej patelni

-250 g pistacji (waga po obraniu) uprażonych uprzednio na suchej patelni

 

Wykonanie:

1.Odsączone z zalewy tofu przekładamy do malaksera, dodajemy ksylitol, pastę waniliową, sok i skórkę z cytryny, płatki migdałowe i pistacje. Całość bardzo dokładnie blendujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej ksylitolu lub soku z cytryny (smak ma być intensywny, ponieważ złagodzi  go jeszcze dodatek śmietany kokosowej). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie bardzo dokładnie mieszamy.

2.Schłodzoną śmietanę kokosową ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wkładamy dwie łyżki masy serowej i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Następnie śmietanę przekładamy do pojemnika z pozostała masą serową i ponownie delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszamy.

3.Gotowy krem wylewamy na wcześniej upieczony, ostudzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160ºC. Na dno piekarnika wkładamy brytfannę wypełnioną gorącą wodą. Sernik piec około 40 minut.

 

 

Daktylowy karmel:

 

Składniki:

-300 g daktyli namoczonych przez 30 minut w gorącej wodzie

-120-150 ml mleka roślinnego

-do posypania: garść posiekanych pistacji, odrobina soli

 

Wykonanie:

1. Daktyle odsączamy z wody i przekładamy do malaksera, dodajemy mleko i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka.

2. Gotowy karmel wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy wierzch. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i lekko solą (jeśli pistacje są niesolone). Tofurnik wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl