INSPIRACJE / Przepisy / 9 sierpnia 2018

Wegański majonez!

Fasolowy zamiennik dla miłośników kalorycznego majonezu 🙂

 

Majonez wege z fasoli jest doskonałą, pyszną, a do tego zdrową alternatywą dla typowego wysokokalorycznego majonezu ze sklepowej półki.

 

Składniki:

1 puszka białej fasoli

1,5-2 łyżeczki musztardy łagodnej

1/3 szklanki oleju rzepakowego

2 łyżki soku z cytryny

przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, do smaku)

 

Przygotowanie:

Fasolę w zalewie lekko podgrzewamy, odsączamy (zachowując trochę wody gdyby majonez okazał się za gęsty). Przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sok z cytryny, musztardę, przyprawy i całość miksujemy. Kiedy nasz majonez będzie już miał gładką konsystencję, dolewamy powoli olej i miksujemy dalej. Ostudzoną masę przelewamy do słoika lub dodajemy do sałatki warzywnej.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl