INSPIRACJE / Odżywianie / 20 lipca 2018

Zalety i wady diet roślinnych

Dieta wegetariańska polega na całkowitym wyeliminowaniu mięsa i jego przetworów oraz często ryb i owoców morza. Źródłem białka natomiast mogą być produkty odzwierzęce, takie jak: mleko, masło, sery i jaja. Podstawą diety są jednak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych i orzechy. Stosuje się tłuszcze roślinne, zazwyczaj oliwę. Istnieją również modyfikacje diety wegetariańskiej, z których wyklucza się lub dopuszcza więcej produktów.

Z badań statystycznych z 2013 roku, przeprowadzonych przez Instytut Badań Opinii Homo Homini, wynika, że w Polsce żyje ponad milion dorosłych osób deklarujących się jako wegetarianie. Większość z nich to osoby młode – do 24 roku życia oraz kobiety ogółem.

 

W 2013 roku, po uzgodnieniu z Instytutem Żywności i Żywienia oraz Centrum Zdrowia Dziecka, Ministerstwo Zdrowia wydało następujące oświadczenie:

 

„Zarówno dieta tradycyjna, jak i wegetariańska, w przypadku niewłaściwego jej zbilansowania niesie ryzyko niedoborów niektórych składników odżywczych i w konsekwencji złego funkcjonowania organizmu”. Badania Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” wskazują na to, że rozwój fizyczny u dzieci wegetariańskich przebiega harmonijnie i mieści się w granicach normy, choć generalnie są one szczuplejsze niż rówieśnicy, a rozwój intelektualny nieco tę normę przekracza. Wegetarianizm praktykowany w prawidłowy sposób jest zdrowy na wszystkich etapach życia oraz w połączeniu z aktywnym trybem życia dieta wegetariańska może być stosowana u dzieci, pod warunkiem prawidłowego jej zbilansowania, suplementacji witaminą B12 oraz dokonywania okresowej oceny rozwoju i wzrastania.”

 

Wynika z niego, iż stosowanie diety roślinnej jest bezpieczne, tylko wtedy, gdy plan żywieniowy jest prawidłowo zbilansowany i wszystkie składniki odżywcze i mineralne mieszczą się w odpowiednich normach. Niestety wegetarianizm oraz jego pochodne formy często niosą ryzyko niedoborów, ale również mają bardzo pozytywny wpływ na organizm.

Zalety: Wady:
  • Wysoka gęstość energetyczna
  • Ograniczona zawartość tłuszczu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT)
  • Zwiększony udział nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
  • Brak/niska zawartość cholesterolu
  • Wyższa zawartość błonnika pokarmowego       i węglowodanów złożonych
  • Wysoka zawartość witamin rozpuszczalnych  w wodzie, głównie wit. C
  • Działania alkalizujące
  • Korzystny stosunek sodu do potasu 4:3
  • Zmniejszenie zagrożenia ze strony węglowodorów aromatycznych, antybiotyków, leków weterynaryjnych, Salmonelli
  • Zmniejszone ryzyko otyłości, nadciśnienia tętniczego, chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób nowotworowych, próchnicy zębów, zaparć, kamicy nerkowej i pęcherzyka żółciowego
  • Niedostateczna podaż białka w diecie
  • Niska wartość biologiczna białka
  • Kłopoty z pokryciem zapotrzebowania           na energię
  • Niedobór witaminy B12 i witaminy D
  • Niedostateczna podaż składników mineralnych, głównie wapnia, żelaza, cynku
  • Obniżona strawność składników odżywczych
  • Zwiększenie zagrożenia ze strony pozostałości środków ochrony roślin i nawozów
  • Zwiększone ryzyko niedokrwistości, krzywicy, osteoporozy, niedożywienia białkowego, woli tarczycowych, zaburzeń miesiączkowania         i zaburzeń układu neurologicznego, biegunek, niedorozwoju fizycznego i umysłowego

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl