INSPIRACJE / Przepisy / 8 sierpnia 2018

Zapiekanka z bakłażana

Sposób na wyjątkowy obiad!

 

Składniki:

bakłażan

50 g soczewicy zielonej

1/2 szklanki krojonych pomidorów

1 cebula

1 ząbek czosnku

pieczarki

pieprz czarny

pieprz ziołowy

sól

gałka muszkatołowa

1 łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy na pół, solimy i zapiekamy w piecyku w temperaturze  200°C przez  20 min. Następnie wyjmujemy i łyżką drążymy środek tak aby nie uszkodzić skórki bakłażana.

Soczewicę gotujemy na małym ogniu przez 20 min z dodatkiem liścia laurowego.

Następnie cebulę, czosnek oraz pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy ugotowaną soczewicę, dodajemy krojone pomidory. Po 5 minutach smażenia przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz kminkiem i chili.

Bakłażana nadziewamy przygotowanym farszem. Układamy pokrojone wcześniej oliwki zielone.

Zapiekamy jeszcze 10 minut w 200°C. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Całość: 386 kcal

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl