INSPIRACJE / Przepisy / 7 sierpnia 2018

Zapiekany batat

Smaczny i zdrowy sposób na ziemniaka

 

Zapiekany batat

Składniki:

batat

pojedyncza pierś z kurczaka

oliwa

1/4 łyżeczki chilli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka ziołowego pieprzu

sól, pieprz

1 czerwona cebula

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

2 ząbki czosnku

1 puszka czerwonej fasoli

½ szklanki przecieru pomidorowego

100g mozzarelli

 

Przygotowanie:

Batata dokładnie umyj w bieżącej wodzie. Przekrój na pół, włóż do formy żaroodpornej, polej oliwą , wstaw do pieca, piecz 30 minut w 180 stopniach.

Pierś kurczaka pokrój na małe, podłużne kawałki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego usmaż kawałki kurczaka. Dopraw chilli, słodką papryką, kuminem, ziołowym pieprzem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Czerwoną cebulę obierz, pokrój w pióra. Papryki umyj i pokrój w paski. Cebulę i papryki dodaj do kurczaka, wymieszaj. Smaż chwilę, aż warzywa lekko zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj posiekane ząbki czosnku. Wymieszaj. Otwórz puszkę fasoli, odlej zalewę i opłucz fasolkę wodą i odcedź. Dodaj fasolkę do kurczaka. Zalej przecierem pomidorowym, wymieszaj i smaż jeszcze chwilkę, aby składniki dobrze się połączyły – około 5 minut. Wyjmij batata z pieca. Za pomocą łyżki wyjmij miąższ z batata, zostawiając centymetrowe brzegi. Farsz przełóż do wydrążonych batatów. Hojnie nałóż górkę farszu, posyp startym serem mozzarella. Ponownie wstaw do pieca na 10-15 minut. Piecz aż ser się zezłoci. Posyp natką pietruszki. Podawaj z sałatką z ulubionych świeżych warzyw skropionych oliwą z oliwek.

69 kcal / 100g

      

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl