INSPIRACJE / Przepisy / 7 sierpnia 2018

Zdrowe przekąski warzywne

Pomysły na warzywne chipsy i orzeszki

Chipsy z jarmużu

Składniki:

pęczek jarmużu/ cztery liście

1 łyżka oleju rzepakowego/ bądź innego

1 łyżeczka skórki z cytryny

0,5 łyżeczki chilli

0,5 łyżeczki soli

opcjonalnie szczypta papryki wędzonej lub słodkiej

 

Przygotowanie:

Liście jarmużu umyć osuszyć i wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia, następnie liście pociąć na mniejsze kawałki. Włożyć do miski i wymieszać z przyprawami olejem i skórką z cytryny. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem i ułożyć na niej liście tak, aby na siebie nie nachodziły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni od 3 do 5 minut do uzyskania chrupkości. Jeśli liście po 5 minutach nadal będą miękkie to trzeba je przetrzymać jeszcze 1 lub 2 minuty tak, aby osiągnęły chrupką strukturę.

 

Chipsy z buraków

Składniki:

3 -4 małe buraki

1 łyżka oliwy

opcjonalnie 1 łyżka octu balsamicznego

szczypta soli morskiej/ sól kuchenna

opcjonalnie inne przyprawy: oregano, pieprz

 

Przygotowanie:

Buraki umyć i obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki (użyć tarki lub mendoliny do warzyw). Talarki włożyć do miski zalać olejem posypać solą i innym przyprawami wedle uznania ewentualnie dodać octu balsamicznego. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem i ułożyć na niej buraki tak, aby na siebie nie nachodziły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 10-15 minut następnie przełożyć talarki na drugą stronę i nadal piec 10-15 minut. Trzeba cały czas pilnować talarków, aby się nie spaliły. Cienkie talarki szybciej się upieką, ale jest wysokie ryzyko, że się spalą. Przy grubszych talarkach czas spieczenia będzie dłuższy natomiast jest mniejsze prawdopodobieństwo spalenia buraków. Najlepiej podawać na ciepło.

 

Chipsy z batatów

Składniki:

1- 2 bataty

1 łyżka oleju roślinnego

sól

chili ewentualnie inne ulubione przyprawy

 

Przygotowanie:

Bataty bardzo dokładnie wyszorować. Następnie pokroić w cienkie talarki. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem i ułożyć na niej bataty, za pomocą pędzelka posmarować cienką warstwa oleju i posypać solą chili lub ulubionymi przyprawami. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni i piec talarki przez ok 40 minut. Trzeba uważać, aby bataty się nie spaliły, ale były chrupiące.

 

Orzeszki z ciecierzycy

Składniki:

szklanka suchej ciecierzycy

papryka w proszku słodka lub ostra

sól do smaku

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczyć w wodzie przez całą noc. Następnie ugotować do miękkości. Ugotowana ciecierzycę odcedzić i gorącą przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać przyprawami. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec ciecierzyce około 20 minut. Można od czasu do czasu podczas pieczenia pomieszać łopatką.

 

Chipsy z cukinii

Składniki:

1-2 cukinie

sól, pieprz

ewentualnie papryka ostra, kurkuma lub curry

1 łyżka oleju

 

Przygotowanie:

Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski wsypać przyprawy wlać olej i dokładnie natrzeć talarki. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem i ułożyć na niej talarki cukinii. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 20-30 minut.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl