INSPIRACJE / Przepisy / 11 lipca 2019

ZUPA MARCHEWKOWA Z IMBIREM

Składniki:

Z podanych składników przygotujesz 4 porcje zupy

 

-500 g marchewki

-300 ml mleka kokosowego

-ok. 1 l bulionu warzywnego

-1 łyżeczka świeżo startego imbiru

-3 ząbki czosnku drobno posiekanego

-1 średniej wielkości cebula pokrojona w kostkę

-1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

-1/2 papryczki chili drobno posiekana, pozbawiona pestek

-sok z połowy pomarańczy

-4 łyżki oliwy z oliwek

-sól, pieprz do smaku

-opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendra do posypania

 

Wykonanie:

1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, chili oraz imbir – smaż 2-3 minuty.

2. Marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki, następnie dodaj na patelnie do pozostałych składników. Zawartość patelni dopraw papryką słodką.

3. Całość smaż jeszcze przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.

4. Bulion w osobnym garnku doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj podsmażone warzywa z patelni.

5. Dodaj mleko kokosowe i gotuj przez około 20-25 minut, aż marchew będzie miękka.

6. Na koniec dodaj sok z pomarańczy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

7. Zupę  zmiksuj przy pomocy blendera na krem o gładkiej konsystencji.

 

Zupa najlepiej smakuje na gorąco, udekorowana natką pietruszki, kolendrą lub pestkami dyni z kleksem jogurtu lub mleczka kokosowego.

 

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Aleje Jerozolimskie 42 lok. 68
00-024 Warszawa

516 063 575 | marta.lula@coio.pl